A hordókészítés már az erdőn elkezdődik. Magas szaktudású erdészekkel válogatjuk az erdő talaját figyelembe véve Erdőbénye, Telkibánya, Baskó, Pálháza kiváló kocsánytalan tölgyerdeiből a dongarönköt.
A rönköket ősztől tavaszig óriási placcon tároljuk. Közben szünet nélkül zajlik a feldolgozás: a négycikkes hasítás. A gondosan válogatott és hosztolt rönköt méretre vágjuk, majd ék segítségével szálirány mentén
fűrészeléssel eltávolítjuk. Így kapjuk a rönk legértékesebb részét, amelyből a legjobb donga készül. Az így kapott donga, magas fokú szakító szilárd-
sággal, tökéletes rugalmassággal rendelkezik és természetesen rendkívül értékes. Mert így egy köbméter rönkből, csak ca. 1,5 hordó készíthető. Az ily módon elkészített dongákat egyesével átválogatjuk, majd száradni körkászliba helyezzük
Itt jegyezném meg, hogy a hasítás során óriási hulladék gyülemlik fel. Nem úgy, mint a fűrészelésénél. Lehet, hogy nagyon divatos, és a fával nem dolgozók ezt istenítik, de gondoljuk csak bele! Egy tölgyfa ahhoz, hogy első osztályú rönköt kapjunk 100-120 évet kell nőnie. Az erdőket, ami a levegőt jelenti, és még megannyi organizmus életének színterét
(őz, vaddisznó, madarak, bogarak, tapsifülesek…), a nagyüzemek egyszerűen lerabolják, így az életet kioltják. És így is, úgy is szalagfűrészen nyeri el a végleges formáját a donga.
Amíg egy köbméter fűrészelt rönk kihozatala 35 -40%, addig a hasított dongáé 15-18 %! A fennmaradó része, hulladék. És ilyen energia árak mel-
lett ez pocséklás!
Tehát én azt mondom a Föld nem a miénk, csupán az unokáinktól kaptuk kölcsön!?