A tökéletes folyadékállóság biztosítása érdekében minden egyes hordót nagynyomású levegővel tesztelünk. Jön a nyomáspróba. Ha eresztene, az most kiderül. Egységesen 2 barral ellenőrizzük, ami őrült nagy nyomás, ugyanis ha borral van tele a hordó, akkor csak 0,5 Bar nyomás uralkodik benne.
De tudnia kell minden egyes borásznak, hogy teljes mértékben nem zár-
hatjuk ki bármilyen mértékben igyekszünk a szivárgást. Azt hiszem mi kádárok
megegyezünk abban, hogy az igazán jó kádár, aki 5-10% alatt tud lenni! Ez az általános tapasztalat.
A befenekelt lecsiszolt hordókra rászabjuk a vasakat – vasleszabó és szegecselnyomó géppel - a méretnek megfelelő darabszám szerint, majd vasaló gép segítségével, felkerül a korona, vagyis a végleges abroncsok a helyükre. Azaz készre vasaljuk.
A hordó készítés során kizárólag természetes anyagokat használunk. A hordó fenék összeillesztésénél fatipliket és gyékényt. Így semmilyen káros ízt nem adnak a hordóba kerülő bornak. Azonban a tudatos környezetkí-
mélő gondolkodásunknak köszönhetően, már a fenekek összeillesztését is meg tudjuk oldani egy úgynevezett fenekösszenyomó présgéppel. Így az anyagfelhasználás optimalizálódik. Védjük környezetünket. Saját anya-
gával összemarózzuk, majd összepréseljük a fát. Az így kapott felület masszív, folyadék-áteresztése elképzelhetetlen.
Majd felpörög a csiszológép, és készre polírozzák a vakítóan világos hor-
dókat. Modern technika gyorsítja a gyártási folyamatokat, és csökkenti az emberi fizikai fáradékonyságot, ami nem csak megkönnyíti a munkánkat, mind szakmailag, mind esztétikailag is igényes terméket állítunk elő.
A kész hordók végül várják, hogy egy szép napon lekerüljenek a pincékbe, és hasukban megfoganjon a bor.